» Min tid i Kina: vardagslivet, skolan osv

Hej och välkomna till del 2 av Bianca förklarar hur hon hade det i Kina eftersom att hon inte kunde vardagsblogga pga sämst internet och dumma kinesiska spärrar mot omvärlden - yaaaaayyyyyy!!
 
Poängen med min flytt till Shanghai var ju att lära mig språket bättre och få en fördjupad förståelse för den kinesiska kulturen - och självklart för att skapa en upplevelse för livet och ha gryyyymt kul. Missions accomplished. √
 
Jag pluggade på Shanghai Jiao Tong University, en intensiv språkkurs i kinesiska.
 
Första dagen fick vi göra ett placeringstest som avgjorde vilken grupp vi bäst passade i. Min roomie Lisa och jag hamnade i samma grupp och det kändes sjukt bra. Vi hade sällis mer eller mindre varje dag till och från skolan, åt lunch tillsammans i skolan varje dag, kunde göra läxor ihop, plugga på samma saker, öva till prov - det var bra helt enkelt.
 
Skolan var ganska lätt. Vi hade två lektioner om dagen, båda en och en halv timme långa var, så vi hade bara 3h plugg om dagen, 15h per vecka. Tre olika kurser läste vi; speaking, reading och listening. Listening var svårast, vår lärare krävde mycket av oss. Reading var lätt, mycket eget arbete på lektionerna, glosor och en väldigt snäll lärare. Speaking var roligast, vi skrattade varje lektion och gjorde improviserade sketcher som alltid spårade ur, läraren var jättegullig och älskade att skämta med oss och ha kul, väldigt uppmuntrande.
 
Vår klass bestod av enbart utlänningar, såklart, men alla lektioner var helt och hållet på kinesiska, vilket förvånanasvärt nog inte var så himla svårt! Självklart var det stunder man inte hängde med över huvud taget, jag kan inte kinesiska flytande än, men för det mest var jag faktiskt helt med på noterna. Förvånade verkligen mig själv och det kändes sjukt kul! Trodde inte alls att jag kunde så mycket. 
 
Efter ett par veckor kunde man även skriva upp sig för extrakurser, vilket vi tyckte lät som en asbra idé. Lisa och jag började på taijiquan (taichi kanske ni känner igen det som) och wushu (kungfu)! Haha, det var superkul, på 9 veckor lärde vi oss massor, som jag nu självklart har glömt. Heh
 
Måndag, tisdag och torsdag var förmiddagslektioner; onsdag, torsdag var eftermiddags-, dvs sooooovmorgon! Vi åt alltid lunch i skolan, det var både gott och svinbilligt. På dagarna med morgonlektioner åt vi även frukost i skolan i form av baozi. Godaste som finns typ. Saknar det såå mycket. Måndag- och tisdagseftermiddagar hade vi våra extrakurser, som även de varade en dryg en och en halv timme. Efter det for vi hem med tunnelbana, ca 20 min, och gjorde läxor, chillade, och oftast förberedde oss för utgång.
 
Vi gick ut flera gånger i veckan, det roligaste var verkligen vardagsfester. I Shanghai bor det ju nästan 30 miljoner människor, vilket gör att klubbarna minst sagt blir överfulla på helgerna när alla ska ut. Vardagar var ett solklart val, och gud vad roligt vi har haft det, men mer om det i ett eget inlägg om utelivet! ;)
 
Efter ett tag fick jag även ett jobb som läxhjälp hos en fransk/kinesisk familj med två tvillingdöttrar på 7 år, så 2-3 gånger i veckan spenderade jag hemma hos dem och åt även middag där. Hur najs som helst: fick öva på min franska med ungarna, kinesiska med morföräldrarna (de enda vuxna som var hemma på vardagar hence behovet av min hjälp), gratis hemlagad och jättegod middag varje gång och dessutom betalt! Både sparade och tjänade pengar, haha! På jul, när Alex kom och hälsade på, var vi till och med där och firade. Jättehärlig familj.
 
Många dagar spenderade jag även i dormsen på Shanghai Uni, där de som kom till att bli mina närmsta vänner bodde. Det var så himla mysigt, de bodde ju i korridorsrum precis intill varandra så att man kunde hänga med alla på en gång typ. Bara gå över till vem man ville utan förvarning och anledning. Längtar efter Lund där jag ska få bo i korridor hihi. Åh vad jag saknar alla. Vi hade så himla, himla roligt.
 
Lisa och jag framför namnskylten i vår tunnelbanestation, home!
 
Baozi: frukost!
 
Speaking class, genomgång av de vanligaste flicknamnen. 99% med betydelser som prydlig, lugn, snäll, renlig, tyst, lydig osv... Hint hint ett visst samhälle skulle behöva en dos feminism hint hint
 
Hot pot, en av mina favorittyper av restauranter att gå ut till!
 
Skolmat
 
Post kungfulektion!
 
Casually reppin' skolan
 
Läxhjälp med en av mina två gulleelever :))
 
COCO 4 LYFE. Det här är milkytea, vääärldens godaste dryck. Drack det seriöst nästan varje dag. LOVE
 
Novemberväder. :)))))) (drygt 27 grader)
 
Smog. Najs att andas in detta
 
Mer skollunch ft Lisa!
 
MILKYTEA
 
Svenskhäng med Ciki, svenskt godis, dipp & PH !!
 
Dålig luft calls for face masks
 
Fler roliga lektioner hihi
 Lämna en kommentar!

Namn:
Kom ihåg mig?

E-mail:

URL/Din blogg:

Kommentar:

Trackback